Çin, elektrikli otomobiller için yeni teşvik paketini duyurdu

Çin, dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son yıllarda atılan yeni adımlarla birlikte ülkede pek çok otomobil üreticisi ortaya çıktı ve çoğu dünya genelinde oldukça iyi başarılar elde etmeye başladı. Bu başarının daha sürdürülebilir olmasını isteyen Çin, elektrikli otomobiller için bugüne kadarki en büyük teşvik paketini açıkladı.

Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre yenilebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların satın alımlarında 72 milyar dolarlık bir destek verilecek. 2024 yılından 2027 yılına kadar sürecek bu teşvik kampanyasında 2024 – 2025 yılları arasında araç başına 30.000 yuan (4.170 dolar), 2026 – 2027 yılları arasında ise 15.000 yuan (2.090 dolar) teşvik verilecek.

Çin, elektrikli otomobiller için yeni teşvik paketini duyurdu

Bu teşvik, 4 yıl içerisinde tamamen elektrikli, şarj edilebilir hibrit ve hidrojen yakıt hücreli otomobillerin satın alımlarında verilecek. Maliye Bakan Yardımcısı Xu Hongcai, 2022 yılı itibariyle yenilenebilir yakıtlarla çalışan otomobiller için 200 milyar yuandan (27.8 milyar dolar) fazla desteğin verildiğini belirtti. 520 milyon yuanlık yeni teklifin bugüne kadarki en büyük teşvik olacağını vurguladı.

2023’ün ilk ayında geçtiğimiz yıla kıyasla Çin’de elektrikli otomobil satışlarında yüzde 8 oranında bir düşüş yaşandı. Ancak bu düşüş Mart’ta sona erdi. Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla elektrikli otomobil satışları yüzde 23 oranında artış gösterdi. Özellikle geçtiğimiz aylarda Tesla’nın fiyatlarını düşürmesi ve ardından diğer üreticilerin de bu tarz adımlar atması Çin elektrikli otomobiller pazarının genişlemesine büyük katkı sağladı.

Çin’deki elektrikli otomobil satışları dünyaya kıyasla oldukça farklı. Geçtiğimiz yıl ülkede yaklaşık 6 milyon adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Bu rakam, toplam satışların 3’te 1’ini oluşturdu. BYD, SAIC-GM-Wuling ve Tesla en çok satan üreticiler arasında yer almayı başardı.

Son zamanlarda ülkemizde de giderek elektrikli otomobil satışlarının arttığını ve altyapının geliştirildiğini görüyoruz. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Siz tamamen elektrikli bir otomobil almayı düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu