Toyota, yeni modellerini yapay zekaya tasarlatacak

ChatGPT ile birlikte son günlerde yapay zeka oldukça popüler olmaya başladı. Bu artan popülarite ile birlikte pek çok teknoloji şirketi yapay zeka çözümlerini kullanarak işlerinin belli bir bölümünü yapmaya başladı. Otomobil üreticileri de teknoloji firmalarında eksik kalmayarak araştırma ve geliştirme aşamalarında yapay zekayı kullanıyor. Ancak Toyota, bunu bir adım ileriye taşımak istiyor.

Japon otomobil üreticisi Toyota tarafından yapılan son açıklamaya göre marka, Toyota Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka tekniği sayesinde yapay zeka tarafından tasarlanmış otomobiller üzerinde çalışmaya başlayacak. Çalışmalar neticesinde şirket, yapay zekayı erken tasarım aşamalarında kullanacak.

Toyota, yeni araçlarını yapay zekaya tasarlatmak istiyor

Örneğin marka herhangi bir çift kapılı bir coupe üretmek istediğinde yapay zekadan erken aşama taslakları oluşturmasını isteyecek. Bu taslaklar şirket tarafından girilen parametreler doğrultusunda ortaya çıkacak.

“Üretken yapay zeka araçları genellikle tasarımcılar için ilham kaynağı olarak kullanılır, ancak gerçek otomobil tasarımına giren karmaşık mühendislik ve güvenlik hususlarını kaldıramaz. Bu teknik, Toyota’nın geleneksel mühendislik güçlerini modern üretken yapay zekanın son teknoloji yetenekleriyle birleştiriyor.”

TRI İnsan Etkileşimli Sürüş bölümü yöneticisi Avinash Balachandran

Yeni teknikle birlikte sürtünme katsayısı, yükseklik, kabin boyutu veya şasi uzunluğu gibi parametreler girilebilecek. Bu sayede şirketin istekleri doğrultusunda taslaklar oluşturulacak. Tasarımcılar parametreleri yazı haline çevirip yapay zekaya verecek. Ayrıca şık ve modern gibi stil belli eden kelimeler de yapay zekaya verilebilecek.

Ana odak olarak marka, yapay zeka tarafından geliştirilen tasarımlar sayesinde araçlardaki aerodinamik yapının daha iyi olmasını hedefliyor. Toyota, yapay zeka destekli erken tasarım sürecinin şirketin elektrikli araçları daha hızlı ve verimli bir şekilde geliştirmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Toyota’ya ek olarak Alman otomobil üreticisi BMW de kısa bir süre önce yaptığı açıklamalarda yapay zekanın tasarım için kullanılabileceğini söyledi. Şirket şu anda deneyler yaptığını ve istedikleri sonuçları almaya başladıklarını belirtti. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce otomobil tasarımlarında yapay zeka kullanılmalı mı? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Arda Korkmaz

Otomobillere büyük ilgi duyan Arda, Türkiye’nin önemli otomobil ve teknoloji yayınlarında editör olarak görev aldı. Halihazırda lise öğrencisi olan Arda, hayallerini gerçekleştirmek için çıktığı bu yolda yoluna NEBUNE ile devam ediyor.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu