AB’den önemli batarya kararı! Bundan sonra herkes değiştirebilecek!

Karar, teknoloji şirketlerini oldukça etkileyecek.

Avrupa Birliği (AB) konseyi, aldığı yeni karar doğrultusunda, 2027 yılından itibaren satılacak akıllı cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazların, kullanıcılar tarafından kolaylıkla değiştirilebilir bataryaya sahip olma zorunluluğu getiriyor. Zira konsey, geçtiğimiz yılın sonunda bu zorunlulukla ilgili bir taslak sunmuştu.

AB, geçtiğimiz dönemlerde bölgede satılacak olan cihazlarda ortak şarj portu zorunluğu getirdi. Bu kapsamda 2024 itibariyle USB-C portu bir zorunluluk haline geldi. Ardından Apple, iPhone 15 serisinde Lightning girişine veda etmeye karar verdi. Karar sonrasında şimdi de batarya tarafında AB yeni bir zorunluluk getirdi. Aktarılanlara göre bu yasa kapsamında özel aletler gerekmeksizin cihazlarının batarya sistemlerini kolay bir şekilde değiştirebilecekler. Ancak eskisi gibi arka kapağı açarak değiştirme şekli 2027 itibariyle yeni yasayla karşımıza çıkmayacak.

Avrupa Birliği, batarya değişimiyle ilgili kararını verdi!

Her ne kadar bu karar kullanıcı tarafından oldukça iyi karşılansa da teknoloji şirketlerini biraz zorluyacak gibi gözüküyor. Özellikle kullanıcılar tarafından bataryaların değiştirilebilecek olması zararlı maddelerin batarya sistemlerinde daha az kullanılmasına sebep olacak. Avrupa Birliği yasaları gereği batarya sisteminde daha çevreci bataryalar yer alacak.

Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayalar gibi elektronik cihazların batarya sistemlerinin 2027 yılı itibariyle kolay bir şekilde değiştirilmesine gerek var mı? Sizce teknoloji şirketleri bu karara nasıl bir tepki verecek? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu