Elektrikli araçların tüketim maliyeti zamlara rağmen hala 10 kat daha düşük!

Benzinli km başın 2.1 TL, elektrikli 0.25 kuruş tüketiyor…

Dün gece Resmi Gazete’de yayınlanan yeni kararla birlikte akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV’ye 5 ₺’lik bir zam yapıldı. Bu zam sonucunda hem benzinin hem de motorinin fiyatı 30 ₺’nin üzerine çıktı. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan bu dramatik artışın ardından elektrikli otomobiller ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasındaki tüketim maliyetleri arasındaki makas iyice açıldı. Elektrikli araçların, hane elektriğinin en düşük kwh başı birim maliyete sahip olduğu zaman diliminde şarj edilse dahi km’de 25 kuruşluk bir tüketim değerine ulaştığı, bu sayede içten yanmalı araçlara göre 10 kata varan oranda daha ekonomik olduğu ortaya çıktı! Biz de bunun üzerine her iki yakıt tipindeki araçların kullanım maliyetlerini sizler için araştırdık.

Bu kapsamında Türkiye pazarında en çok tercih edilen elektrikli otomobil olan Renault ZOE ile aynı segmentteki benzinli/dizel motora sahip muadili olarak sayılabileceğimiz Clio’yu baz aldık. Clio’da 1.0 TCe X-Tronic 90 bg gücünde benzinli motor görev alırken, ZOE’de 135 bg gücünde elektrikli bir motor görev alıyor. Fabrika verilerine göre Clio, 100 km’de 6.2 litrelik bir tüketim verisi sunarken Zoe, 17.7 kWh’lik bir tüketim verisi sunuyor.

İstanbul’da güncel fiyatlarla 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatının 34 ₺ olduğunu düşündüğümüzde Clio’nun 100 km’de 210,8 ₺’lik tüketim maliyetine sahip olduğunu görüyoruz. Bu da km başında 2.10 ₺’lik bir tüketim anlamına geliyor. Renault ZOE tarafına baktığımızda ise bizlerin karşısına 3 farklı şarj imkanı çıkıyor. Araç 50 kW DC, 22 kW AC şarj olabiliyor. Ayrıca standart ev tipi prizlerden de aracı şarj edebiliyorsunuz.

Eşarj tarafından yayınlanan son güncel tarifeye göre aracını DC istasyonlarda ZOE’yi şarj etmeniz durumunda 100 km’lik bir mesafe için 129.56 ₺’lik bir ücret ödemeniz gerekiyor. AC şarj istasyonlarına geçtiğimizde ise bu ücretin 109.38 ₺ olduğunu görüyoruz. Evden şarj etmemiz halinde ise sadece 46 ₺’lik bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu da km’de 0.46 ₺’lik bir tüketim maliyeti anlamına geliyor. Hatta hane elektriğinin en düşük kwh başı birim maliyete sahip olduğu zaman diliminde şarj edildiğinde km’de 25 kuruşluk bir tüketim değerine ulaşmak mümkün.

Genel olarak içten yanmalı Renault Clio ile ZOE’yi kıyasladığımızda, km başına farkın şarjın evden yapılması durumunda neredeyse 10 kat daha ucuz olduğunu görebiliyoruz. Elektrikli araçlar şarj işlemini mailyetin en yüksek olduğu operatörlerin şarj noktalarından yapsa dahi maliyet benzinli versiyona göre yarı yarıya düşük. Bu da elektrikli otomobillerin içten yanmalı araçlara kıyasla çok daha uygun bir şekilde kullanılabileceği anlamına geliyor.

Marka / ModelTüketim VerisiTüketim Maliyeti (İstasyon)Tüketim Maliyeti (Ev)
Renault Clio6.2 L / 100 km210.8 ₺ (100 km)-——-
Renault Zoe17.7 kWh / 100 kmDC: 129.56 ₺ / AC: 109.38 ₺ (100 km)46 ₺ / 25 ₺ (100 km)

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu