Toyota geliştirdi | Amonyakla çalışan araba geliyor!

Bu sayede gelecekte elektrikli otomobillere yeni bir alternatif gelebilir.

Çinli otomobil üreticisi GAC, Toyota ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda amonyak ile birlikte içten yanmalı bir motoru karbon nötr bir şekilde çalıştırmayı başardıklarını duyurdu.

İlk başta amonyak oldukça şaşırtıcı dursa da daha öncesinde 2. Dünya Savaşı kapsamında ve 1960’da çeşitli otobüsler amonyak ile çalışıyordu. Genel olarak amonyağın yapısına baktığımızda her molekülünde 1 atom azotun ve 3 atom hidrojenin yer aldığını görüyoruz. Bu da amonyağı oldukça önemli bir hidrojen taşıyıcı yapıyor. Esasen motor, amonyak yandığında hidrojen ile çalışıyor.

Bu aradaki en temel zorluk amonyak’ın benzin ve motorine karşı daha az enerji içermesi, daha zor ateşlenmesi ve daha yavaş bir şekilde yanması olarak karşımıza çıkıyor. Şimdilik GAC bu işlemi nasıl gerçekleştirdiklerini dair herhangi bir bilgi paylaşmasa da daha öncesinde Mahle Powertrain kamyonlar, otobüsler, arazi araçları ve denizcilk uygulamaları için motorin yerine amonyak kullanımı ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.

Amonyağın en büyük avantajlarından biri atmosfer basıncında ve oda sıcaklığında gaz halde olmasına rağmen düşün basınç altında tankerlerde sıvı bir şekilde taşınabilmesi. Zira Hidrojen, oldukça yüksek basınçlarda sıvı bir şekilde taşınabiliyor.

Peki, sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu