Elektrikli otomobil ÖTV matrahlarında değişikliğe gidildi: İşte ayrıntılar!

Son dönemlerde artan akaryakıt fiyatlarıyla birlikte ülkemizdeki elektrikli otomobil sayısında oldukça büyük bir artış yaşandı. Bu artışla birlikte pek çok farklı otomobil üreticisi yeni elektrikli modellerini ülkemize getirmeye başladı. Ancak her ne kadar pek çok farklı model ülkemize getirilse de bazıları ÖTV matrahlarındaki kısıtlamalar sebebiyle getirilemiyordu. Bu kapsamda bugün yapılan değişiklikle birlikte elektrikli otomobil ÖTV matrahlarında değişiklikler yaşandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan açıklamaya göre gücü 160 kW’ı geçmeyen araçlardaki alt limit 1.250.000 TL’den 1.450.000 TL’ye yükseltildi. Bu sayede ÖTV hariç fiyatı 1.450.000 TL’yi geçmeyen ve 160 kW’ın altında güç üretebilen araçlardan yüzde 10’luk bir vergi alınacak. Gücü 160 kW’ı geçen ancak 1.450.000 TL’den yüksek bir ham fiyata sahip olan elektrikli otomobil modellerinden ise yüzde 40 oranında ÖTV alınacak.

“4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan “-Diğerleri; — Sadece elektrik motorlu olanlar” satırı altındaki malların, özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.”

Bir diğer taraftan motor gücü 160 kW’ı geçen araçlarla ilgili ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek aynı matrahlar sabit tutuldu. Son dönemde bazı otomobil üreticileri elektrikli modellerine ülkemize getirirken fiyatlarda indirimler yaparak araçları yüzde 10’luk vergi dilimiyle getirmeye çalışıyordu. Bu sebeple yeni düzenlemeyle birlikte otomobil üreticilerinin vergi dilimi konusundaki endişeleri biraz daha azalacak.

Peki, sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu