Android kullanıcıları depremi önceden öğrendi! Peki deprem uyarı sistemi nasıl işliyor?

Google’ın işletim sistemi olan Android tarafından kullanıcılarına sunulan “Android Deprem Uyarı Sistemi”, bugün gerçekleşen deprem öncesinde kullanıcılara mesaj gönderdi.

Bu sabah saatlerinde Marmara’da gerçekleşen 5.1’lik depremle birlikte Marmara bölgesi kısa bir süreliğine sallandı. Depremle birlikte herhangi bir olumsuz durum meydana gelmese de deprem öncesinde bazı Android kullanıcılarına Deprem Uyarı Sistemi sayesinde yaklaşık 10 – 15 saniye önce bildirim gitti. Bunun ardından pek çok kişinin kafasında deprem uyarı sisteminin nasıl çalıştığıyla ilgili soru işaretleri oluştu.

Kısaca tanımlamamız gerekirse Android Deprem Uyarı Sistemi tüm bilgileri dünya genelinde bulunan Android cihazların içerisindeki ivmeölçer gibi sensörlerden alıyor. Bu sensörler sarsıntıyı en ufak şekilde algıladığı zaman hemen bildirim gönderiyorlar ve bu sayede Google, bir ağ kurarak o bölgede deprem olduğunu anlayarak çevre bölgelerdeki kişilere mesaj gönderiyor. Depremin merkezine yakın olan yerlerde birkaç saniye önceden bildirim gelirken biraz daha uzak bölgelerde 15 saniye öncesine kadar uyarı gelebiliyor.

Daha öncesinde ülkemizde gerçekleşen çeşitli depremler de sistem çeşitli kişilere uyarı mesajları yollamıştı. Ancak en son gerçekleşen 6 Şubat depreminde BBC tarafından yapılan araştırmalara göre bölgede kişilerin çoğunluğuna mesaj gitmeyerek sistem iyi bir şekilde çalışmadı. Her ne kadar BBC bu şekilde bir iddiada bulunsa da Google, mesajların kişilere gönderildiğini belirtmişti.

Peki, sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu