Trend

AB’den yeni hamle: Otomobillere kara kutu zorunluluğu geliyor!

Avrupa Birliği, önümüzdeki dönemde bölgede satılacak olan otomobillerde kara kutu bulundurma şartını arayacak.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre Temmuz 2024’ten itibaren bölgede satılacak olan bütün araçlarda “Event Data Recorder” (EDR) adı verilen uçaklardan tanıdığımızda kara kutu cihazına benzer bir alete yer verilecek. Bu cihaz, en fazla 8 kişi taşıyabilen M1 sınıfı altındaki tüm araçlarda zorunlu olarak bulunacak. Ayrıca ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen pick-up ve kamyonet modellerinde de buna benzer bir cihaza yer verilecek.

Aktarılanlara göre EDR adı verilen cihaz sayesinde yaşanan kazaların nasıl gerçekleştiğine dair pek çok ayrıntı bizlerin karşısına çıkacak. Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan bilgilere göre cihaz; hız, fren, aracın pozisyonu ve eğimi, güvenlik ekipmanlarının nasıl tepki verdiğine dair pek çok farklı ayrıntıyı depolayacak. Cihaz, kazadan 5 saniye öncesinden 0.3 saniye sonrasına kadar tüm verileri kayıt edecek.

EDR cihazı araçların hava yastığı kontrol ünitesine entegre edilecek ve herhangi bir şekilde kapatılmayacak. Kaza durumuna bağlı olarak kayıt kutusu içerisindeki veriler OBD portu üzerinden alınabilecek veya cihaz direkt olarak yerinden alınarak incelenebilecek. Özellikle son dönemde pek çok fazlanın gerçekleştiğini düşündüğümüzde bu sistemden elde edinilen veriler sonucunda kazalara daha dayanıklı araçlar karşımıza çıkabilir.

Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce araçlarda kara kutuya ihtiyaç var mı? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu