AB’nin iPhone batarya değişimi yasası soru işaretleri barındırıyor

Avrupa Birliği her geçen gün teknoloji dünyasını oldukça ilgilendiren adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde birlik, Amerikan teknoloji devi Apple’dan iPhone’larda USB-C girişini kullanmasını zorunlu kılan bir karar vererek şirketin politikalarında değişikliğe sebep oldu. Şimdi ise AB, Apple’ın iPhone batarya değişimi işlemlerini kolaylaştırmasını istiyor.

Yapılan son açıklamalara göre yeni alınacak kararlarla birlikte iPhone’larda batarya değiştirme işlemlerinin teknik bir bilgiye sahip olmadan daha kolay bir şekilde değiştirilmesi isteniyor. Her ne kadar bu istek kullanıcı tarafında olumlu gibi gözükse de pek çok sorunun meydana çıkmasına sebep oluyor.

Arstechnica’da yazan eski bir iFixit çalışanı bu duruma açıklık getirebilmek adına 129 sayfalık bir yazı kaleme aldı. Yazıda çalışan, kolayca değiştirilebilir batarya teriminin açık olmadığını vurguladı. Buna ek olarak batarya değişiminin kolaylığının değiştiren kişinin tecrübesine bağlı olduğunu ekledi.

Hemen hemen tüm akıllı telefonların bataryalarını değiştirmek için öncelikle ekranlarını ve arka kapaklarını tutan yapıştırıcıyı yumuşatmak için önemli miktarda ısı uygulanması gerekir. Yapıştırıcı yumuşadıktan sonra içindeki kabloları veya kırılgan kamera bileşenleri dikkatli bir şekilde ayrıştırılır. Örneğin Samsung, bunu bildiği için batarya ve ekranları ayrı satarak diğer bileşenleri yeni bir kasada toplamanızı öneriyor.

Bu işlemi birkaç defa yaptıktan sonra sizler için kolay olsa da ilk defa yapacak kişiler için oldukça stresli olabilir ve çeşitli sorunlara yol açabilir.

Tüm bunlara ek olarak Avrupa Birliği bu değişim işleminin profesyonel aletlere ihtiyaç duymadan yapılabilmesi gerektiğini de belirtiyor. Her ne kadar bu tarz bir açıklama yapılsa da birlik net olarak bu aletleri ve değişim işleminin aşamalarını açıklamadı. Açıkçası bu yasanın yürürlüğe girmesi için önümüzde hala 4 yıl var. Bundan dolayı ilerleyen günlerde yapılacak yeni açıklamalarla ve şirketin atacağı adımlarla birlikte kolaylaştırılmış iPhone batarya değişimi işlemiyle ilgili daha fazla ayrıntıya sahip olacağız.

Kaynak
9to5Mac

Arda Korkmaz

Otomobillere büyük ilgi duyan Arda, Türkiye’nin önemli otomobil ve teknoloji yayınlarında editör olarak görev aldı. Halihazırda lise öğrencisi olan Arda, hayallerini gerçekleştirmek için çıktığı bu yolda yoluna NEBUNE ile devam ediyor.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu