Trend

Skoda, Galataport’ta sanatseverlerle bir araya geliyor!

Skoda’nın geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik misyonlarına farklı bir boyut katan Yüce Auto-Skoda, eserlerinde sürdürülebilirlikle sanatı bir araya getiren sanatçı Deniz Sağdıç’ın elinden çıkmış eserleri 13-24 Eylül tarihlerinde Galataport Deneyim Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturuyor. Škoda’nın kullanılmayan kurumsal ürünlerinden oluşturulan eserler, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm ile ilgili genel algının sadece belirli ürünlerle ya da bunların belirli kısımlarıyla sınırlı olmadığını vurguluyor.

Dünyanın önde gelen birçok endüstrisinde olduğu gibi otomotiv sektöründe de sürdürülebilirlik konusunun önemine dikkat çeken Yüce Auto-Škoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, “Elektrikli araçlar otomotiv endüstrisinin daha sürdürülebilir olması için önemli bir rol üstleniyor. Ancak çevreci ürünlerle beraber kurum ve kişilerin de bu konu özelinde aksiyonlar almaları gerekiyor. Yüce Auto-Škoda olarak bayi teşkilatlarımızda yer alan ve güncelliğini yitirmiş kurumsal dokümanlarımızı yeniden değerlendirmek ve bunun farkındalığını oluşturmak için geçtiğimiz yıl Deniz Sağdıç ile projenin temellerini attık. ‘Škoda Sanata Dönüşüm Serisi’ adıyla hayat bulan sergimiz, Galataport’ta sanatseverleri bekliyor” dedi.

Sürdürülebilirlik noktasında kendini aracı bir konumda gördüğünü belirten Deniz Sağdıç, “Yüce Auto-Škoda ile bir dil ve bir hikâyenin görselini oluşturma fikriyle buluştuk. Kendi bünyelerinde biriktirdikleri kurumsal atıklarını nasıl değerlendirebileceğimize karar verirken, Škoda’nın 130 yıllık geçmişi de yolumuza ışık tuttu. Markanın 1894 yılında ürettiği ilk modeli nasıldı, günümüzün en güncel elektrikli Škoda otomobili nasıl, gibi soruları yanıtlayacak eserleri; atık broşür, tente, afiş ve karton gibi materyallerle hazırladık. Asıl amacım olan gelecek nesillere daha temiz ve güzel bir dünya bırakmak hedefim için Yüce Auto-Škoda’ya desteklerinden ötürü minnettarım.” dedi.

Skoda Auto, ürettiği otomobillerin sadece tasarımlarında değil, üretim süreçlerinde de sürdürülebilir malzemeleri kullanarak çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmaya özen gösteriyor. Marka; yeni modellerinde, özellikle plastik ve pet şişe atıkları tekrar değerlendirilerek önemli bir dönüşüm sağlıyor.

Škoda‘nın elektrikli ürün gamındaki en yeni modeli konumunda olacak Elroq, geri dönüştürülmüş Recytitan ve Technofil gibi yenilikçi malzemelerle tasarlanan iç mekanıyla markanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor. Recytitan yüzde 78 oranında geri dönüştürülmüş PET’ten, yüzde 16 seviyesinde yeni PET’ten ve ilk kez Škoda modellerinde kullanılan yüzde 6 oranında geri kazandırılmış tüketici sonrası giysilerden elde ediliyor.

Technofil ise yüzde 75 oranında geri dönüştürülmüş ECONYL elyaf ve yüzde 25 polyester ile eski balık ağları ve kumaş artıkları gibi kaynaklardan elde ediliyor. Mükemmel aşınma direnciyle bilinen ECONYL naylon, aynı zamanda yüzde 100 yenilenebilir.

Otomotiv sektöründe deri materyal kullanımı oldukça yaygın. Skoda Auto, derinin geleneksel üretim sürecini ortadan kaldırmak için kahve ve zeytin kullanımı üzerine çalışıyor. Çekya’da yer alan üretim tesislerinde kahve tüketimi yaklaşık 25 ton olan Škoda, Tanzanya ve Hindistan’daki üreticilerle doğrudan çalışarak karbon ayak izini azaltıyor. Aynı zamanda Škoda, bu kahve çekirdeklerinin kabuklarını, Suite Design Selection versiyonlarındaki deri koltuk döşemeleri sürdürülebilir şekilde tabaklanmasında kullanılan bir işlem geliştirdi.

NEBUNE

Yayın hayatına 2023 yılında başlayan NEBUNE, teknoloji ve mobilite başta olmak üzere dijital dünyanın nabzını tutan içerikleri okuyucu ve takipçileriyle buluşturuyor.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu