Xiaomi, merakla beklenen yeni işletim sistemini duyurdu: HyperOS!

Küresel teknoloji devi Xiaomi, Düşük Seviyeli Yeniden Düzenleme, Uçlar Arası Akıllı Bağlantı, Proaktif Zeka ve Uçtan Uca Güvenlik olmak üzere dört ana hedefe odaklanan Xiaomi HyperOS’u duyurdu. Yepyeni bir kullanıcı deneyimi vaat eden Xiaomi HyperOS, yeni piyasaya sürülen Xiaomi 14 Serisi, Xiaomi Watch S3, Xiaomi TV S Pro 85″ MiniLED ve Çin’de sunulan diğer cihazlara önceden yüklenmiş şekilde gelecek.

Xiaomi HyperOS’un temelini Linux ve Xiaomi’nin kendi geliştirdiği Xiaomi Vela sistemi oluşturuyor. Olağanüstü uyumluluğu ve hassas sistem kaynağı yönetimi yetenekleri, tüm cihazların ideal performans sunmasını sağlıyor. Xiaomi HyperOS’un temel katmanı, yüzlerce cihaz türünü ve binlerce SKU’yu kapsayan 200’den fazla işlemci platformunu ve 20’den fazla standart dosya sistemini destekliyor. Donanım gereksinimlerine uygun olarak esnek yapılandırma, çalıştırma ve dağıtım olanağı sağlıyor. Uyumlu cihazlar için bellek gereksinimi 64 KB gibi küçük bir boyuttan 24 GB gibi büyük bir boyuta kadar çeşitlilik gösterebiliyor. Dosya tekilleştirme ve altta yatan IO yığınının sıkıştırılması ile birlikte yalnızca değişen donanıma göre gerekli kaynakların yapılandırılması ilkesine bağlı kalan Xiaomi HyperOS, oldukça düşük yer kaplıyor. Rakiplere göre önemli bir gelişme olarak akıllı telefonlardaki sistemde yalnızca 8,75 GB yer kaplıyor. 

Xiaomi HyperOS, çeşitli ve karmaşık senaryolarda donanım ve görevleri doğru bir şekilde yönetebilen gelişmiş zamanlama özellikleri içeriyor. Bu, dinamik iş parçacığı önceliği ayarı ve dinamik görev döngüsü değerlendirmesi gibi teknik araçlarla elde ediliyor ve optimum performans ve güç verimliliği ile sonuçlanıyor. Xiaomi HyperOS ile donatılmış bir akıllı telefonda yoğun kaynak gerektiren oyunları çalıştırmak, stok Android ve diğer yoğun şekilde özelleştirilmiş işletim sistemlerine kıyasla daha istikrarlı bir kare hızı ve daha düşük güç tüketimi sağlıyor. Sınırlı işlem gücüne sahip hafif cihazlarda, Xiaomi HyperOS’un zamanlama avantajları daha da belirginleşiyor. Donanım performansını en üst düzeye çıkaran ortak işlemler için birden fazla bilgi işlem birimi arasında görev bölüştürmeyi destekliyor. Ayrıca, Xiaomi HyperOS ile dosya sistemi, bellek yönetimi, görüntüleme alt sistemi ve ağ sistemi de dahil olmak üzere teknik modüller kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırıldı. Bu sayede farklı cihazların değişen donanım yeteneklerinden verimli bir şekilde yararlanılması ve optimize edilmesi, böylece optimum performans sağlanması amaçlanıyor.

Nesnelerin İnterneti çağında, cihazlar arası bağlantı ve yetenek entegrasyonu büyük önem taşıyor. Xiaomi HyperOS, gelişmiş yapay zeka teknolojilerini destekleyen bir yapay zeka alt sistemi ekleyerek bunu bir adım öteye taşıyor ve cihazların kullanıcılara proaktif olarak yardımcı olmasını sağlıyor.

Xiaomi HyperOS, büyük temel modelleri verimli bir şekilde dağıtmak için bunları cihaz NPU’suna entegre etmek üzere yapay zeka alt sisteminden yararlanıyor. Bu destek, Xiaomi’nin akıllı telefonlarda kendi geliştirdiği, model boyutunu ve bellek kullanımını %75 oranında azaltan ve çizim süresini 100 saniyeden sadece 5 saniyeye düşüren görüntüleme temel modeliyle örneklenen büyük temel modellerine kadar uzanıyor. Bu gelişmiş görüntü oluşturma yetenekleri, Xiaomi AI Assistant’ın cihaz fotoğraf albümlerindeki “Text to Image” (metinden görsele) ve “Image Extender” (görsel genişletici) gibi özellikleri şimdiden geliştiriyor.

NEBUNE

Yayın hayatına 2023 yılında başlayan NEBUNE, teknoloji ve mobilite başta olmak üzere dijital dünyanın nabzını tutan içerikleri okuyucu ve takipçileriyle buluşturuyor.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu